Rubriek Terugblikken met GeschiedenisGeldermalsen

In mei 2016 zijn Nieuwsblad Geldermalsen, deze website, het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) en de Historische Kring West Betuwe (HKWB) een (vrijwel) maandelijkse rubriek gestart: Terugblikken met Geschiedenis Geldermalsen. Door deze rubriek willen wij een deel van de geschiedenis van Geldermalsen aan de vergetelheid ontrukken en mensen oproepen om mee te denken en vooral te reageren. Leest en denkt u mee? Uw reacties zijn van harte welkom. De reacties worden gepubliceerd in de opvolgende rubriek, op de site en in het Nieuwsblad.

2018

rubriek juni: Trichtse foto’s uit 1983

rubriek mei: wie weet er meer van deze foto uit Tricht?

rubriek april: sportieve terugblik

Rubriek maart: zwembad en veiling; wie staan erop?

Rubriek februari: waar is deze gevelsteen?

Rubriek januari: strenge leraren

2017

Rubriek november: wie poseren hier?

Rubriek oktober: heren in het archief

Rubriek augustus: kinderen op de foto in het archief

Rubriek juni: visclub en reünie

Rubriek mei: verenigde vrouwen en sportieve mannen

Rubriek april: cultuur in het archief

Rubriek maart: feestelijke foto’s, wie staan er op?

Rubriek januari: wie staat er op deze gevonden foto?

2016
RUBRIEK DECEMBER: VAN WIJK EN VISSER

 

 

 

Deze drie foto’s komen uit de collectie van het RAR. Ze komen uit het archief van Van Wijk en Visser uit Geldermalsen; de ‘Bollekesfabriek’, oftewel de fabriek voor elektrische schakelaars.
1. Op de eerste foto zijn een aantal mannen druk aan het werk in “montage 2”.  Wie zijn deze heren die zo serieus naar de fotograaf kijken?
2. De zaken gingen goed bij van Wijk en Visser in Geldermalsen. Er werd een personeelsvereniging opgericht en men ging gezellig met elkaar op pad. Dit keer ging de reis naar de Rotterdamse haven. Wie zijn deze heren?
3. Sinterklaas kapoentje. Sinterklaasviering bij van Wijk en Visser in Geldermalsen circa 1950. Een aantal dames zingt sinterklaasliedjes. Wie zijn zij? Herkent iemand zichzelf misschien?
Reacties zijn van harte welkom!

RUBRIEK NOVEMBER: BRANDWEER BUURMALSEN

 

 

 

In november stonden er in onze rubriek twee foto’s van de brandweer in de krant. Deze foto’s komen uit de collectie van het Regionaal Archief Rivierenland. Hierop zijn de leden van de Brandweer Buurmalsen en diverse deftig geklede toeschouwers te zien. De vragen die we stelden, waren: In ieder geval staan burgemeester Kolff uit Deil en zijn vrouw erop, maar wie zijn die andere mensen die toekijken? Weet u wanneer deze foto is gemaakt? En ter ere van welke gebeurtenis? Een wedstrijd of jubileum misschien?

Er kwamen drie reacties binnen:
1. Paul van Mook: “De bovenste foto: rechts mevr. Jopie Kolff-Knobbout, ernaast staat haar man, burgemeester mr. G.J. Kolff van gemeente Deil. 4e van rechts; dhr. Adriaan Vermeulen; hij werkte in 1939 op de secretarie van gemeente Deil. Later werd hij burgemeester van Herwijnen. Ik vermoed dat deze foto dateert uit de periode 1950 – 1960 en Vermeulen hier staat als burgemeester. Waarschijnlijk staat zijn vrouw naast hem. Daarnaast, zijwaarts kijkend, staat de burgemeester van Buurmalsen, dhr. Joan Sanders. De rest ken ik niet.”
“Foto brandweer: Staande, achterste rij, de 2e van links: Piet van Koeverden. Hij is een neef van mij.”
“Als deze 2 foto’s bij elkaar horen, kan het te maken hebben met regionale brandweerwedstrijden, waar brandweercorpsen uit deze omtrek aan deelnamen. Je ziet dan ook op de foto drie burgemeesters, van Buurmalsen, Deil en Herwijnen. Zij gaven graag acte de présence bij dergelijke evenementen.”
2. Hans van Steennis: “Op bovenste foto staat links van de mevrouw met tas onder haar arm, de burgemeester van Buurmalsen: de heer Sanders. Tweede van links is zijn vrouw en daarvoor hun kinderen. Zij hadden een dochter Sabine, die ik echter niet op foto herken.”
3. Maaike Ganzeman-Schaap: “De foto van de brandweer staat ook in het boekje Tricht, een dorp aan de Linge. Staand van links naar rechts ondercommandant Jan Schaap, Klaas van Gelderen, van Ooyen, Wim Versteeg en Cornelis van Mourik. Zittend van links naar rechts Jan van der Heijden, Dick Kemp, Ties Hakkert en Drikus Verbeek.”

RUBRIEK OKTOBER: DE FRUITMAND
oktoberrubriek_ggDit is de groente- en fruitzaak van Buunders, op de hoek van de Rijksstraatweg met de Zaaiwaardweg. Links staat Cees Buunders, die in 1999 de zaak na 16 jaar overdeed aan de familie Hakkert. We vroegen wie en wat er precies te zien was op deze foto en wanneer deze foto, uit de collectie van het RAR, is gemaakt.

We ontvingen al snel enkele reacties waarmee alle vragen rond deze foto konden worden beantwoord.  Zo reageerde al snel Cees Bunders, destijds de eigenaar van de zaak: “Er stond afgelopen week een foto in de krant van mij met twee dames (van zo’n 26 jaar geleden) met de vraag wat en waarom deze mensen iets hebben gewonnen. Er is op de foto te zien dat de mevrouw rechts een fruitdoos heeft gewonnen, en de linkse mevrouw een fruitmand, waarom….., ik heb geen idee. Het is voor de laatste verbouwing die ik heb gedaan, en dat was in 1991.”

Een mailtje van André Wahl bracht uitkomst. Hij stuurde het krantenartikel en een originele foto en schreef het volgende: “Naar aanleiding van het artikel van 27 oktober 2016 in het Nieuwsblad Geldermalsen geef ik u ook foto 2; de echte, die op 6 april 1989 is geplaatst. De kleine jongedame, links, woont inmiddels in Nieuw-Zeeland, maar mevr. Wahl nog in Geldermalsen en zoon Frank in Erichem.” In het krantenartikel staat waarom mevrouw Wahl (abusievelijk in de krant als Wohl vermeld) de fruitmand had gewonnen: ze had het gewicht geraden van het complete personeel van Buunders.

 

 

 

RUBRIEK SEPTEMBER: GYMNASTIEK OP DE MARKT?
Deze afbeelding komt uit de collectie van de in 2011 overleden historisch verzamelaar Rochus Timmer. Zijn collectie bevindt zich nu in het Regionaal Archief Rivierenland. De foto is genomen op de Markt in Geldermalsen. “Vermoedelijk gymnastiekoefeneningen” staat erbij.

rbriekng_september_timmer-9-772Afbeelding: Collectie Regionaal Archief Rivierenland/Timmer

Wij vragen ons af: Wat zijn ze daar aan het doen op de Markt? Wanneer is dit geweest? Kunt u ons hier meer over vertellen? Tijdens de historische avond op 7 oktober kwam ter sprake dat het misschien op Koninginnedag geweest is, tijdens demonstraties van sportverenigingen. Wie weet er meer over?

RUBRIEK JUNI: HISTORISCH BROOD
Speciaal voor de informatiebijeenkomst van GeschiedenisGeldermalsen.nl op 22 juni heeft Dick Geheniau van bakkerij Van Walderveen historisch brood gebakken. Hij deed dit naar een recept uit de Tweede Wereldoorlog. Henk van Walderveen, die decennialang eigenaar van de bakkerij was, gaf hiervoor de aanwijzingen. Het was appelbrood; een alternatief voor krentenbrood. Tegenwoordig zit er in krentenbrood veel suiker, ei, citroen en boter. Maar dat was toen allemaal niet beschikbaar. In de oorlog waren er ook geen krenten, want die moesten uit het buitenland komen. Om toch een lekker brood te maken, werden er appelstukjes in gedaan. Fruit was in de Betuwe beter beschikbaar. De appelstukjes gingen de oven in, werden daarna geweld en ook vaak nog door de gehaktmolen gedraaid. Als er geen appels meer beschikbaar waren, werd er ook weleens prei of koolraap door het brood gedaan. Het verhaal gaat dat mensen uit de wijde omgeving hierheen kwamen om dit brood te bemachtigen. We moeten toegeven; het recept en de bereiding werden wel iets aangepast aan de huidige tijd. Er werd bijvoorbeeld geen reuzel doorheen gedaan. Ook werd het in tegenstelling tot in de oorlog niet geheel met de hand gemaakt. Er waren in die tijd wel machines, maar er was geen stroom. Maar het resultaat mocht er wezen. Volgens de aanwezigen op de informatieavond was het historische brood lekker en fris.

 

 

 

Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen. Heeft u misschien herinneringen aan dit appelbrood? Of heeft u hier verhalen over gehoord? Wat had u te eten in de Tweede Wereldoorlog in deze regio? Ook verhalen over eten in andere tijden zijn van harte welkom. Wat zijn voor u typisch Betuwse gerechten? Aan welk soort eten komen bij u jeugdherinneringen boven? Deel het met ons.  Reacties zijn welkom via deze site en worden gepubliceerd op de site en op Facebook.

RUBRIEK MEI: BIJ DE OUDE LINGEBRUG
Deze twee afbeeldingen komen uit de collectie van de in 2011 overleden historisch verzamelaar Rochus Timmer en bevinden zich nu in het Regionaal Archief Rivierenland. Maar er is geen beschrijving bij aanwezig. Deze opnames zijn gemaakt bij de oude Lingebrug in Geldermalsen. Weet u meer te vertellen over deze afbeeldingen? Wanneer zijn zij gemaakt, wat is er op te zien, kent u er misschien iemand van? Reacties zijn welkom via deze site en worden gepubliceerd op de site, Facebook en worden opgenomen in de beschrijvingen van het Regionaal Archief.

NL-TlRAR_1534-00033_0016

NL-TlRAR_1534-00033_0017
Afbeeldingen: Collectie Regionaal Archief Rivierenland

De eerste reactie is van Cornelis Rombout via Facebook: “Het moet voor de oorlog zijn in de jaren dertig ofzo, mijn grootvader Toon Rombout vertelde me dat er tijdens de paardenmarkt vaak geen plaats op de markt, was om de jonge hengsten te laten draven voor de stamboekkeuring, en dat gebeurde dan achter het veer.”
“De tweede foto is genomen bij het uitbaggeren van het linge kanaal,dat is gegraven toen de nieuwe brug is gebouwd over het kanaal,de oorspronkelijke linge liep achter het veer langs en bij de bouw van de brug is het kanaal gegraven, dat was ook voor de oorlog.”

Een andere reactie, op de 2e foto, komt van de heer of mevrouw M. Babeliowsky: “Hoogstwaarschijnlijk worden hier de laatste resten van de houten brug weggehaald. Dit moet zijn gebeurd na de voltooiing van het ronde huis in 1932. Eerste bewoners, de familie Koster, betrokken het huis in 1933.”